Kahvilat ovat hienoja paikkoja. Vieraissa kaupungeissa, niin ulkomailla kuin Suomessakin, juuri ne painuvat mieleeni parhaiten. Yritänkin raottaa eri kaupunkien kahvilakulttuureihin vieviä ovia, jos satun Jyväskylän ulkopuolella vierailemaan. On harmi, että nykyään niin moni kahvila on osa isompaa yhtiötä ja omaa lähes identtiset piirteet muiden yhtiön kahviloiden kanssa, vaikka suosittu Franchise-yritysmuoto tuokin yrittäjille jonkin sortin vapautta. Parhaimmat kahvilat tuntuvatkin olevan niitä vanhoja, kymmeniä tai jopa satoja vuosia pystyssä olleita putinkeja. Varsinkin ulkomaalaiset kahvilat ovat aina jonkin sortin kokemuksia historiansa suhteen. Onhan se oudolla tavalla jännittävää istua samassa kahvilassa, missä Jean Paul Sartre, Hemingway ja Oscar Wilde ovat historian saatossa hioneet teoksiaan (Arvaa kahvila, saat keksin).

Kahvilassa soitettava musiikki on suoraan kytköksissä paikan imagoon ja viihtyvyyteen. Radiokanavat ovat aina huono valinta, sillä niiden tarjonta vaihtelee liikaa ja juontajien kälätys häiritsee pakostakin. Radio on laiskan kahvilanpitäjän ratkaisu. Hyvä kahvilamusiikki on paikan tyyliin räätälöityä ja yhtenäistä, ilman turhan suuria hyppyjä genrestä toiseen. Musiikin tulisi olla huomiotaherättävää vain silloin, kun asiakas niin itse haluaa. On kuitenkin muistettava, ettei jokaiseen kahvilaan musiikkitarjonta sovi. Liian isossa ja vilkkaassa kahvilassa musiikki vain lisää taustahälyn määrää, ilman mahdollisuutta keskittymiseen, ja jotkin kahvilat toimivat paremmin hiljaisuudessa.

Lempikahvilani Jyväskylässä on Väinönkadulla sijaitseva Wayne's Coffee. Se on kauniisti sisustettu, mukavan kokoinen ja rauhallinen kohtaamis- ja työskentelypaikka. Kahvilassa on suuri valikoima niin erikoiskahveja kuin syötävääkin. Normaalia kahvia saa kahta laatua, perinteistä Presidenttia ja aika ajoin vaihtuvaa eksoottisempaa vaihtoehtoa. Kahvila tukee erinäisiä elokuva- ja musiikkitapahtumia, ja paikan seiniä koristaa pienten artistien taulut ja valokuvat. Kun tähän yhdistää vielä ennen aamukymmentä voimassa olevan 50% alennuksen kaikista kahveista, on paikan vetovoima selvä.

Wayne's Coffee tarjoaa myös hyvää kahvilamusiikkia. Kahvila käyttää Murea Feel-taustamusiikkijärjestelmää. Musiikki onkin hämmästyttävän mieluisaa korville ja kahvipöydän ääressä seurusteleminen käykin häiriöttä, jos musiikin kuuntelu ei kiinnosta. Päinvastoin, jos musiikista nauttiminen on kahvin ohella tärkeää, siihen keskittyminen käy yhtä vaivattomasti kuin sen unohtaminen, vaikka kahvila olisikin täynnä pöliseviä asiakkaita. Wayne's soittaa perinteistä funkkia, jazzia ja poppia höystettynä uudemmalla kevyellä musiikkilla, kuten The Crashilla ja Radioheadilla. Soittolista vaihtuu noin kerran parissa kuukaudessa. Teostomaksuista tietämättömänä tämä vaikuttaa kohtuulliselta, vaikka samat kappaleet alkavatkin hieman kyllästyttämään ahkeraa kahvilassa kävijää.

Pitäisiköhän kysyä, jos kahvilaan voisi suunnitella soittolistan?